Material

För att få det resultat som krävs av ett PG-plagg gäller det att skinn, foder, knappar och blixtlås håller absolut högsta kvalitet.

De vanligaste skinnen vi använder är lamm, get och kalv. Alla våra skinn bereds inom EU-området så vi kan garantera miljöansvaret. Vi vet också att arbetsvillkoren är reglerade.

Ett fint garvat skinn är otroligt mjukt och har en vacker struktur. Det finns alltid små naturliga ”skador” på skinnet, som kommer av lek, slagsmål och insekter mm. Men de ses enbart som ett exklusivt äkthetstecken. Att dölja alla skavanker är möjligt med färg och olika slags kemikalier. Men då förlorar man mycket av skinnets känsla och naturliga utseende.

Vi använder därför skinn med så lite färg som möjligt. Våra skinn är också färgade i bad, så skinnet får dra i sig färgen. Detta är en dyrare process än att spruta färgen på skinnet men gör att skinnen fortfarande kan andas till viss del.

Alla skinn vi använder är impregnerade för att tåla regn och snö. Men ett skinnplagg är inte något regnplagg.

Skinnen finns i olika utföranden: mocka, nubuck, nappa. Mer information om de olika materialen kommer längre fram.

När det gäller pälsar används ett fårskinn som garvats på båda sidor så att foder inte behövs. Dessa skinn kallar vi för pälsmocka. Mer information under pälsmocka längre fram.

Olika skinnkvaliteter och behandlingsmetoder gör att priserna på skinn varierar mycket. Vi lovar att vi använder all vår kunskap och erfarenhet för att skaffa så bra skinn som möjligt.

Mocka

Mocka blir det om man bereder köttsidan av skinnet och kännetecknas av sin velour-yta. Vår mocka kommer uteslutande från get, då den ger finast och jämnast velour-yta, och har elegant glans. Mockan finns i flera färger och är mycket mjuk och behaglig. Den lämpar sig mycket bra i lättare plagg såsom kavajer, midjejackor och lumberjackor. Vår mocka bereds i Spanien eller Italien. Mockan är ett svenskt påfund och heter suede på engelska (suede=Sverige på franska). Mockan kan när den är ny torrfälla, då små partiklar av slipdamm kan finnas kvar. Detta avtar dock snabbt vid användning.

Nappa

Nappa blir det om man bereder hårsidan av skinnet och kännetecknas av sin blanka yta. Vår nappa kommer i huvudsak från lamm då den blir väldigt mjuk och lätt.

Nappan finns i många färger och passar mycket bra till alla typer av plagg. Nappan behandlas i vissa fall av olika vaxer för att skapa en mer levande yta.

Vår nappa bereds framförallt i Spanien av en fårras som heter enterfino. Denna nappa får mycket fin känsla och ett härligt utseende.

Nappa finns också i älgskinn.

Nubuck

Nubuck blir det om man bereder hårsidan på skinnet som sedan slipas. Nubuck kännetecknas av sin velour-yta, likt mocka fast lite slätare. Graden av velour-yta kan variera efter önskemål, allt från lätt slipad nappa med bara lite dammig känsla till mocka-lik yta finns. Vår nubuck kommer från lamm och kalv vilka ger mycket fin ytstruktur. Nubucken finns i många färger och passar mycket bra till alla typer av plagg. Vår nubuck bereds i Spanien och Italien.

Pälsmocka

Pälsmocka fås om bägge sidor på skinnet bereds, och kännetecknas av att just bägge sidorna används i det färdiga plagget. Vår pälsmocka kommer ifrån merinofår och toscanafår, då dessa fårraser har finast ull, jämnast kvalitet och är lättast.

Toscanafår används i huvudsak till kragar, ärmuppvik och andra detaljer, där dess långa lite stripiga ull passar perfekt.

Pälsmockan finns i många färger och passar mycket bra till alla typer av höst/vinter-plagg. Längden på pälsmockans ull är för merino 5-10 mm och toscana ca 30 mm.

I ett pälsmockaplagg används ullen inåt. Yttersidan blir en mockayta då det är insidan på skinnet. Vill man ha en mer nappalik yta behandlas utsidan med olika vaxer och fetter och man får ett material som kallas nappalan. Nivån på hur mycket nappa-yta som skinnet har kan variera. Vi använder mest nappalan som fortfarande har en liten mockaeffekt kvar.

Vår pälsmocka bereds i Spanien.

 

 

Skötselråd

Eftersom alla våra skinn är impregnerade behövs ingen behandling av plagget när det är nytt. Efter några års användning kan plagget impregneras om man vill få till en mer avvisande yta. Vanlig impregnering för textil och skinn kan oftast användas. Läs på impregneringens bruksanvisning. När impregnering läggs på kan plagget bli något mörkare. Prova på insidan först.

Om plagget blivit ordentligt vått torkas det i rumstemperatur. Om det är gjort i mocka eller nubuck borstas det upp med mjuk klädborste efter torkning. Efter att plagget torkat kan det kännas lite ”papprigt” och kan behöva mjukas upp. Oftast räcker det med att gnugga plagget försiktigt med händerna. Plagget kommer också att bli mjukare av normal användning. Om plagget tappar formen kan det pressas med strykjärn. Använd pressduk och ställ strykjärnet på låg temperatur med ånga. Sätt aldrig strykjärnet direkt på skinnet, då märken kan uppstå!

Fläckar behandlas så fort som möjligt. Är fläcken vanligt smuts kan en lätt fuktad trasa användas. Gnugga aldrig hårt utan badda på fläcken. Är fläcken fet används vit skolkrita som rivs till pulver och läggs på fläcken. Låt pulvret ligga på några minuter, och borsta sedan av. Upprepas vid behov. Om det behandlade området ser ljust ut efter behandling gnuggar man över ytan med handflatan tills viss värme uppstår.

På ett nappaplagg kan läderfett användas för att göra ljusare fläckar mörka. Prova gärna på insidan först så ytan inte blir för mörk.

Vid tvätt av skinnplagg skall endast tvättar som är specialister på skinn användas då det krävs speciell kunskap för detta. Det är mycket viktigt att plagget återfettas efter tvätt annars förloras skinnets mjukhet och känsla. Kontakta gärna oss för tips om specialtvättar.

Reparationer

Om det skulle hända något med ditt plagg ställer vi naturligtvis upp och lagar på bästa sätt. Det kan vara allt från ett foderbyte eller blixtlåsbyte till att byta ut hela stycken på plagget.